2014. június 13., péntek

Élménybeszámoló: Mönichwald - Berggasthof Schwengerer


www.bergfex.at
Stájerország keleti részén eddig még keveset jártam, de most elutaztunk felfedezni Ausztriának ezt a vidékét is. Joglland régióban, Mönichwald településen szálltunk meg. Bár eleinte nem terveztem, hogy a blogban szállásokról is írok, úgy döntöttem, élménybeszámolók formájában mégis megosztom az ausztriai utazásaink során megismert szállások közül azokat, ahol különösen jól éreztük magunkat, és jó szívvel ajánlok másoknak is. 


Mönichwald egy szép kis település az Alsó-Ausztriát és Stájerországot elválasztó Hochwechsel hegy déli oldalán. Mi – már Ausztriából érkezve - Krieglach felől (érintve Alplt és St. Jakob im Waldét) közelítettük meg Mönichwaldot, innen az útnak több kanyargós hegyi szakasza is van. Magyarországról érkezőknek érdemesebb az A2-es autópálya (Bécs-Graz) felől, a főútról Rohrbach an der Lafnitz településnél lekanyarodva (ki van táblázva Mönichwald is) érkezni.

www.monichwald.at

A 416-os útról Mönichwald központja felé lekanyarodva egy színes városka fogad minket, mindenfelé szép virágágyásokkal. A virágokat látván nem csoda, hogy Mönichwald 1984-ben elnyerte az Európa legvirágosabb települése címet, Stájerország legvirágosabb települése címet pedig utoljára 2007-ben mondhatták a helyiek magukénak. Mönichwald része a „Steirische Blumenstrasse”, azaz a 10 környékbeli település alkotta „stájer virágút” tematikus kiránduló útvonalnak is.

www.steiermark.com

Szállásunk, a Berggasthof Schwengerer Mönichwald központjától 5,4 km-re található, közel 1000 méterrel a tengerszint felett. A hegyre vezető út Mönichwald központjából ágazik el, az elágazás jól ki van táblázva, zöld táblán kell figyelni a Schwengerer vagy a Hochwechsel feliratot. Az út aszfaltos, egész évben jól járható, viszont – mint a hegyi utak többsége - elég kanyargós. A kicsivel több mint 5 km autózás után, hegyre érve jobb kéz felé pillantjuk meg (tábla is jelzi) a Berggasthof Schwengerer sárga épületét, mögötte pedig a sífelvonót (térképen itt).

www.bergfex.at

A hotel mellett és mögött is van parkolóhely, elég minden autóval érkező vendég számára. Autónkból kiszállva gyönyörű panoráma tárult elénk, amivel egész ottlétünk során gyönyörködtünk. A recepción Andreas, a házigazda fogadott minket. A bejelentkezéskor a szobakulcs mellé rögtön kaptunk egy túratérképet (Mönichwald túratérkép innen letölthető), valamint a foglalásunkhoz járó GenussCard kedvezménykártya tájékoztatófüzetét.  Mindkettő nagy segítség volt a programjaink megtervezésében. A vendég-bejelentőlap kitöltése után másnap természetesen megkaptuk a füzet mellé magukat a névre szóló kedvezménykártyákat is.

A Berggasthof Schwengerer egy igazi többgenerációs, családi vezetésű hotel, a nagymama és a tinédzser gyerekek egyaránt besegítenek a vendégek kiszolgálásába. Mindenki nagyon kedves, igazán vendégszerető házigazdáként ismerhettük meg a Schwengerer családot.

www.bergfex.at

A hotel megfelel a háromcsillagos kategória követelményeinek. Bár nem erkélyes, de szép, tágas és tiszta szobát kaptunk. 1 éves gyerekünknek babaágyat is készítettek be, és bár nem rácsos, hanem utazóágy volt, tettek bele rendes matracot (nem csak az utazóágyakhoz tartozó vékony szivacsot), így jót aludt benne a gyerkőc. A három szinten elhelyezkedő szobák kényelmesen, lifttel is elérhetők.

A kertben van egy elég nagy medence, vize vegyszermentes. A medence csak nyáron használható, nem fűtött, nekünk így nyár elején még csak kb. 26 fokos volt a víz (azért belementünk), de meleg nyári napokon akár 30 fokosra is felmelegedhet. A medence partján és a mellette lévő kertben szép pázsit és napágyak vannak (a medence minden nap 7.30-21.00 óráig használható).

www.bergfex.at

A hotel étterme a földszinten található, tartozik hozzá egy étkező rész a hotelvendégek részére, egy dohányzó és egy nemdohányzó a la carte étterem rész, valamint egy napsütéses panorámaterasz.

Az étkezésekkel is meg voltunk elégedve, finom volt minden. Mi all inclusive ellátást foglaltunk. Reggelire büfé reggeli van 7.30-9.30-ig: a büféasztalra volt kirakva friss zsemle, többféle kenyér (barna és magos), többféle felvágott, sajt, vaj, lekvárok, zöldségek, müzli...stb. Tojás is van, de figyelni kell, mert nyers tojások vannak kitéve és a mellette lévő tojásfőző gépben főzheti meg mindenki kedve szerint a tojásokat. Én persze nem figyeltem, így sikerült a tányéromra feltörni egy nyers tojást. :-) A reggeliztető hölgy nem haragudott érte, kedvesen megkérdezte, kérek-e belőle tükörtojást, és elmagyarázta a tojásfőző működését. Le is írom, hátha rajtam kívül más sem ismeri. :-) A tojásfőző melletti pohárkába kell a megfőzendő tojásszám és a kívánt keménységnek (lágy, közepes vagy kemény) megfelelő mennyiségű vizet tölteni (van víz is kitéve egy kancsóban), majd egyszerűen a tojásfőzőbe önteni, beletenni a tojásokat, rácsukni a műanyag fedőt, a sípoló hangig kell főzni, utána ki lehet venni a kész tojásokat. Aki nem akar főzőcskézni, kérhet a reggeliztető hölgytől tükörtojást is.
Ebédelni 12-13 óráig lehet: egy fogás, a reggelinél kérdeztek rá, a két menüből melyiket választjuk, aki nem marad a hotelben ebédre, készíthet magának szendvicset a reggeli büféasztalról.
A vacsora 18-19 óráig van, később nincs már konyha, így érdemes a napi kirándulásokból időben hazaérni! A vacsora három fogás, szintén a reggelinél kérdeztek rá, hogy a két főételből melyiket választjuk.
Az all inclusive ellátás az italokat is magában foglalta (csapolt sör, folyó bor, üdítőitalok, víz), az italokat a pultnál kellett kérni. Illetve délután (14.30-15.30-ig) kávé és sütemény is járt az all inclusive ellátás keretében, persze csak annak, aki ilyenkor délután ott tartózkodik a hotelben.

www.bergfex.at

A hotel mellett fák alatt, árnyékban van egy jó kis játszótér is, hintával, csúszdával és mászótoronnyal.

Ha máshová nem is, a Hochwechsel csúcsára mindenféleképp érdemes elkirándulni a hoteltől. Szép, tiszta időben akár a Balatonig is ellátni! Gyakorlott túrázók akár a hoteltől is nekivághatnak gyalog, innen 2-3 órás túra alatt érhető el a csúcs. Jó hír azoknak, akik nem szívesen másznak hegyet: a szállás mellett elhaladó úton tovább haladva felfelé autóval is fel lehet menni egészen a csúcsra (a Hochwechsel-út utolsó szakasza fizetős, az útdíj 4,50 Euro/autó (2014), az út utolsó szakasza jól járható, egysávos földút, a hegytetőn van parkoló és büfé is). A rövidebb szakaszt szívesen túrázóknak a fizetős út kezdetét jelző sorompónál vagy feljebb, a földút kezdeténél is hagyhatják autójukat.

www.steiermark.com

További kirándulási ötletek a Hotel Berggasthof Schwengerer-től indulva (a kivastagítottak ráadásul ingyenesek a Genuss Card kedvezménykártyával):

  • Mönichwald (kb. 5 km): strand (fürdőtó)
  • Vorau (kb. 12 km): skanzen (Freilichtmuseum), apátság (Augustiner Chorherrenstift), 3 Tannen strand
  • St. Jakob im Walde (kb. 14 km): Kräftereich, az energia élménymúzeuma
  • Wenigzell (kb. 15 km): mezítlábas túrapark (Barfußpark), Joglland Oase élményfürdő
  • Hartberg (kb. 30 km): Ökopark élménypark, Ringkogel kilátótorony (Ringwarte)
  • Birkfeld (kb. 32 km): Klangtunnel, a hallás és a hangok élménymúzeuma (Austellung Klangtunnel)
  • Koglhof (kb. 38 km): bobpálya (Sommerrodelbahn Koglhof), állatsimogató (Arche Park Obi Hansl Hütte)
  • Stubenberg (kb. 50 km): Herberstein állatkert és kastélypark (Tierwelt & Gartenschloss Herberstein), strand Stubenbergi-tó partján (Stubenberger See, Ausztria legmelegebb vizű fürdőtava!), Michlhof játszóház és pónilovaglás  
  • Weiz (kb. 58 km): Rába-szurdok (Raabklamm, ingyenes)
  • Breitenau (kb. 60 km): Hochreiter vadaspark (Ökopark Hochreiter)
  • Peggau/Semriach (kb. 80 km): Lurgrotte-cseppkőbarlang
  • Pernegg/Mixnitz (kb. 85 km): Medve-szurdok (Bärenschützklamm)
  • Graz (kb. 85 km): séta a belvárosban, Eggenberg-kastély (Schloss Eggenberg), Művészetek Háza (Kunsthaus Graz), Természettudományi Múzeum (Naturkundemuseum), kalandpark
  • Riegersburg (kb. 70 km): Zotter Csokoládégyár
  • Bad Gleichenberg (kb. 94 km): dinópark (Styrassic Park)

És mindez Budapesttől csak 3 órányi autóútra!

A Berggasthof Schwengerer honlapja: http://schwengerer.at/


A havazásból szerencsére így nyár elején nem kaptunk ízelítőt, de télen jó választás a Berggasthof Schwengerer síelőknek is, mert Mönichwald síterep sípályái és a sífelvonó közvetlenül a hotel mellett található, tehát igazi pályaszállás! 

www.bergfex.at
www.bergfex.at

1 megjegyzés:

  1. Ha repülővel érkeztek bécsi reptérre, ajánlom a http://wientransfer.com/ szolgáltatásait, akik több helyre korrekt áron elvisznek az országon belül

    VálaszTörlés