2016. május 28., szombat

Rax - népszerű kirándulóhely már több mint 100 éve

Magyarországról a leggyorsabban – mindössze 3-4 óra alatt – elérhető, 2000 méter feletti hegycsúcs a Rax csúcsa, az Alsó-Ausztria és Stájerország határán fekvő 2.007 méter magas Heukuppe. A Rax Alsó-Ausztria második legmagasabb hegye, alig 70 méterrel elmaradva a magának első helyet kivívó, szomszédos Schneebergtől.

Bécs közelsége miatt a Rax már több mint 100 éve kedvelt kiránduló célpont az osztrák főváros lakossága körében, de honfitársaink is egyre nagyobb számban keresik fel.
Kevesen gondolnák, de nem valamelyik neves tiroli sírégióban, hanem itt épült meg Ausztria első kabinos felvonója, az idén 90 éves Rax Seilbahn. Természetesen az közel egy évszázad alatt többször is felújították a felvonót, így ma egy korszerű, biztonságos felvonóval utazhatsz a Rax-fennsíkra.

A Rax-fennsík számos hüttével várja a kirándulókat.

Az összesen 66 km hosszan kanyargó, a Lajtába torkolló Schwarza patak vize nyáron sem melegszik 16 foknál melegebbre.

Alsó-Ausztria elsőként épült, idén 90 éves kabinos felvonójából már csak az állomásépület a "régi".

A meredek dolomit sziklák által határolt hatalmas, 34 km2 alapterületű Rax-fennsíkot többféleképpen is elérheted. Az S6 autópályáról Gloggnitznál térj le, innen utadat Reichenau an der Rax felé a kristálytiszta vizű Schwarza patak kíséri.

Haladj keresztül Payerbach, majd Reichenau an der Rax településen, és pár kilométer után az út mentén bal kéz felől egy felvonót találsz: az egyik megoldás tehát, ha autód a felvonó melletti ingyenes parkolóban hagyva jegyet veszel, és hagyod, hogy a kabinos felvonó röpke 8 perc alatt 1.546 méter magasságba repítsen fel, 1.017 méter szintkülönbséget hagyva maga mögött.

A felvonó felső állomásától azonban már szükséged lesz a túrabotodra, ha a hegy legmagasabb csúcsát, az innen kb. 9 km-re található Heukuppét is szeretnéd meghódítani. A túraútvonal két hüttét is útba ejtve (Ottohaus, Seehütte) vezet el egészen a Karl Ludwig Hausig, ahonnan szinte már csak karnyújtásnyira van a Heukuppe. Ugyanezen az úton visszafelé haladva a kör kb. 6-7óra alatt járható be.
De a Rax-fennsíkon rövidebb, nem meredek túrákra is indulhatsz a felvonótól, ha nem a csúcsra akarsz feljutni, csak egy könnyű kirándulást szeretnél.

A Rax Seilbahn felvonó félóránként közlekedik a Rax-fennsíkra.

A felvonóból kilépve szép kilátás nyílik a stuhlecki sípályákra.

A Karl Ludwig Haushoz és a Heukuppéhoz vezető út is jól ki van táblázva.

Rax-fennsík áttekintő térkép

Ha gondolod, a felvonót persze ki is hagyhatod. Ebben az esetben Reichenau an der Rax település vége előtt bal kéz felé kell letérned Prein an der Rax irányába, majd további 13 km-es utat magad mögött hagyva éred el az 1.070 méter magas Prein-hágót. Parkolás után már nincs is más teendő, mint nekivágni a csúcsra vezető útnak, mely szintén menedékházakkal tarkított. Ahogy egyre feljebb érsz, a növényzet is úgy változik: a fák helyét szépen lassan törpefenyők veszik át.

Kitartásod eredményeként, 950 méternyi szintkülönbséget legyőzve a Karl Ludwig Haushoz érsz fel, mely mögött utolsó kihívásként már csak a Heukuppe vár. A menetidő fel- és lefelé erőnléttől függően szintén kb. 6-7 óra.

A Rax-fennsíkot törpefenyők borítják, májusban virágmezők is tarkítják a tájat.

Karl Ludwig Haus a Heukuppe csúcs lábánál.

Heukuppe: csodálatos kilátás, de vigyázz, 2.007 méteren a szél gyakran erősen fúj.

Megfelelő felszerelés birtokában a legsportosabbak Reichenau an der Rax településen keresztül haladva a Großes Höllental völgyből vághatnak neki az innen a Raxra induló számtalan Klettersteig/via ferrata túrák egyikének.

Az idei nyári szezonban a Rax-felvonó karbantartási munkálatok miatt csak július 2-tól jár. A felvonó alsó állomásának GPS koordinátái: 47.715412, 15.804443
Jegyárak (2016): fel- és lemenet ára felnőtteknek 30,20 Euro, 6-14 éves korig 15,20 Euro.

Prein-hágóban található parkoló GPS koordinátái: 47.676255,15.722259

A Rax lábánál fekvő városka, Reichenau an der Rax nem csak kiránduló útvonalairól nevezetes. A századelői villákkal, parkokkal tarkított, korántsem „alpesi hangulatú” városkáról talán kevesen tudják, de az itt található Wartholz villában született az utolsó Habsburg trónörökös, IV. Károly királyunk  fia, Habsburg Ottó (1912-2011). Károly és felesége, Zita hercegné sokat időzött a villában, amely ma már magántulajdonban van, így sajnos nem látogatható.

Wartholz-villa, az utolsó Habsburg trónörökös szülőháza.

Egynapos ausztriai kirándulásod úti céljául remek választás a Rax. Ha több napra maradnál, bővítsd a programod a szomszédos Schneeberg és Semmering felfedezésével.

És a végére egy részletes térkép a Rax túra útvonalairól:

Rax túra térkép

Képek forrása:
www.outdoor-activity.net
www.mapio.net
www.raxalpen-touristik.at
www.raxalpe.com
www.wikipedia.de
www.alpenlandmagazin.at

1 megjegyzés:

  1. Pontosítok: Budapesttől 3-4 óra. Az országhatártól már nem kell sokat utazni 🙂

    VálaszTörlés