2016. május 5., csütörtök

Traunsee: az Orth-kastély és romantikus legendája

A Traunsee partján találod Salzkammergut egyik legismertebb látnivalóját, az Orth-kastélyt. Ami igazából nem is egy, hanem két kastély a tóparton, és írják Ort-kastélynak is. Sőt, van egy Orth-kastély Bécs mellett is. Akkor most hogy is van ez?

Az alsó-ausztriai Orth-kastély Orth an der Donau település büszkesége, és a Duna-parti Donau-Auen Nemzeti Park központjának és a schlossORTH múzeumnak ad otthont. A két – egymástól 280 km-re fekvő - kastély egyetlen közös pontja a Habsburg család és Rudolf koronaherceg, aki ezt, a Bécstől mindössze 20 km-re lévő épületet vadászkastélynak használta. Szép, impozáns épület, de most nem erről lesz szó.

A híres Ort-kastély Felső-Ausztriában, a Traunsee partján fekvő Gmunden városában van. Gmunden gyönyörű tóparti sétányán sétálva egy félszigethez érkezel, ahol egy szép fasor (Johann Orth Alle) vezet a kastélyokhoz. (Ugyanitt a félszigeten található a Toscanapark a gmundeni konferencia központtal, Gmunden tóparti medencés strandja, valamint egy nagy parkoló is.)


Landschloss és Seeschloss Orth a tájvédelem alatt álló Orter-öbölben

Itt két Ort kastélyt találsz: a félszigeten fekszik a Landschloss Ort (jelenleg erdészeti iskola üzemel benne), mellette pedig egy 123 méter hosszú fahídon át elérhető, kis szigeten áll a tavi kastély, a Seeschloss Ort(h).
A tavi kastély 1996-2004-ig a Schlosshotel Orth (Orth kastélyszálló) című tv sorozat helyszíne volt, így sokan a mai napig hotelnek gondolják az épületet, pedig a kastélyban csak egy étterem üzemel. Az Orth-kastély különlegessége egy 1634-ből származó óra, amit a mai napig minden nap kézzel kell felhúzni.
A gyönyörű környezetben fekvő Orth-kastély mellett egy kis kápolna is található, ami esküvők méltán kedvelt helyszíne, az év szinte minden napjára jut itt egy házasságkötés.


Orth-kastély a salzkammerguti Traunsee tavon, háttérben a Traunstein hegy

És ha romantika, jöjjön az ígért Orth-kastély legenda:
„De ki is volt az, akiről az Orth-kastély a nevét kapta? A történetet és regényes alakjait érdemes felidézni. A tulajdonos eredeti neve: Johann Salvator.  „Foglalkozása”: főherceg, aki a Firenzéből 1859-ben elűzött toscanai nagyherceg testvéröccse volt. Együtt nőtt fel, szoros barátságban a trónörökössel, Rudolffal. Mindketten liberális eszmékért rajonganak, kapcsolatokat tartanak bizonyos polgári körökkel, és reformok szükségességéről is beszélnek. János főherceg elvei azonban az udvari körök megbotránkoztatását, elutasítását váltják ki, ezért teljesen elszigetelődik, csupán Rudolf érti meg. A mayerlingi tragédia – Rudolf halála – után azonban teljesen egyedül marad, csak egy nő tart ki mellette, bizonyos Milli Stubel, az Opera balettkarának egyik táncosnője, akit a főherceg feleségül is akar venni. Ez azonban már több a soknál az udvar számára: a rangon aluli házasságkötést maga a császár, Ferenc József tiltja meg. János főherceg ekkor szembeszáll a világgal és a társadalmi osztállyal, amelyhez eddig tartozott: polgári foglalkozást választ: Fiuméban elvégzi a tengerészeti akadémiát és megkapja a hosszújáratú kapitányi címet (Capitano di lungo corso).
Ezután már csak az ajtót kell végleg becsapnia maga mögött: lemond címeiről és rangjáról, majd felveszi a polgári és egyszerű hangzású Johann Orth nevet…
A Santa Margherita nevet viselő osztrák-magyar kereskedelmi hajóval, amely gyapjút szállít, 1890. július 12-én dél-amerikai útra indul feleségével együtt. Ettől a naptól kezdve a hajóról és a romantikus házaspárról semmit nem tud többé a világ: a mentőexpedíciók sikertelenül tértek vissza, a hajónak és legénységének nyoma veszett, csak annyit tudnak megállapítani, hogy a patagóniai partoknál heves vihar tombolt, Orth János valószínűleg ebben a viharban pusztult el.
A magas rangjáról lemondott, tragikusan eltűnt Orth sorsáról még sok mendemonda keringett: egyesek Brazíliában, mások Dél-Karolinában, megint mások Texasban véltek találkozni vele- ezeket a tanúvallomásokat azonban komoly bizonyítékkal soha senki nem támasztotta alá.
Érdekes magyar vonatkozása a romantikus történetnek, hogy – utolsó előtti regényében – Jókai Mór is foglalkozott vele. Az 1902-ben, először a Budapesti Naplóban folytatásokban, majd könyvalakban is megjelent „Ahol a pénz nem isten” című regényének főalakja kísértetiesen hasonlít Orth Jánosra, ráadásul a regényben Capitanonak hívják.”
Forrás: Moldoványi Ákos: Salzburg és környéke, Panoráma „mini” útikönyvek, 1987


Képek forrása:
www.wikipedia.org
www.hojos.com
www.mohrenwirt.at

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése