2013. május 27., hétfő

Dachstein-gleccser - élmény 2700 méteren

www.derdachstein.at
Stájerország és Felső-Ausztria határán terül el a Dachstein-gleccser. A gleccser az Alpok legkeletebbre fekvő gleccsere, teljes területe nagyjából 780 futballpályát tesz ki. Jegének vastagsága egyes helyeken eléri a 130 métert is, a gleccseren valaha mért legvastagabb hótakaró több mint 10 méter volt. A hőmérséklet az év során -30 és +20 C° között mozog, a szélsebesség elérheti a 200 km/órát is.

A gleccseren azt is megtapasztalhatjuk, milyen is volt Földünk a jégkorszak idején.

A Dachstein-gleccser tulajdonképpen 8 gleccserből áll (Hallstätter Gletscher, Großer Gosauer Gletscher, Schladminger Gletscher, Schneeloch Gletscher, Kleiner Gosau Gletscher, Nördlicher Torsteingletscher, Schmiedstockgletscher, Edelgrießgletscher).

A Dachstein-gleccser nem véletlenül Stájerország leglátogatottabb kiránduló célpontja. A hegycsúcsról lenyűgöző panoráma tárul elénk. Körben többszáz hegycsúcsot láthatunk, szép időben akár a szlovéniai Triglav, vagy a Cseh-Erdő hegyekig is ellátni.

Hogyan juthatunk fel a gleccserre?

www.alpy.net
Ramsau am Dachstein település szélén, Schildlehen városrész nyugati végén jobbra fordulva kezdődik a Dachsteinstraße.

www.quaeldich.de
Az úton elindulva hamarosan egy fizetőkapuval találjuk szembe magunkat, ugyanis az úton útdíj fizetendő (2013-ban személyautóval felnőtteknek 6 Euro/fő, gyerekeknek 2,80 Euro/fő). A gleccserfelvonóra érvényes jeggyel rendelkezőknek az út használata ingyenes.


www.quaeldich.de
A kapun áthaladva egy kanyargós hegyi úton juthatunk fel a Dachsteinsüdwandbahn és Dachsteingletscherbahn néven is nevezett kabinos felvonó 1.700 méteren fekvő alsó állomásához. A 6 km-es út során gyönyörű panorámában gyönyörködhetünk, érdemes megállni az út (természetesen csak biztonságos helyen!) során egy-egy fényképet készíteni.


www.quaeldich.de
A felvonó induló állomása mellett van egy nagy parkoló, autónkat itt hagyva indulhatunk fel a gleccserre. Innen már jól látszik úti célunk, a hegytetőn egy sziklára épült hegyállomás. A felvonójegy ára oda-vissza felnőtteknek 33 Euro/fő (2013).

www.quaeldich.de
www.superpark.at
 A felvonóval 1.000 méter szintkülönbséget megtéve érkezünk fel a Hunerkogel hegyállomásra.
 
www.wikipedia.com

A kabinból kiszállva magunk előtt találjuk az Alpok egyik leglátványosabb kilátóját: ez a Sky Walk. A Sky Walk kilátó a Hunerkogel meredek sziklafala felett magasodik. Különlegessége az üveg alj, ahonnan biztonságosan pillanthatunk a szédítő mélybe.

www.derdachstein.at
www.schladming-dachstein.at
www.derdachstein.at
www.derdachstein.at
A Dachstein-gleccser másik attrakciója a Jégpalota (Eispalast). A jégpalota bejárata a felvonóállomástól három perc sétára található. A barlangba belépve a gleccser belsejében sétálhatunk. A barlangba belépve egy jégből készült vendégkönyv fogadja a látogatókat.

www.derdachstein.at
A Jégpalota belsejében különböző termeken haladunk végig, az egyes termek különböző témák köré épülnek fel és a jobb látvány kedvéért a szobrok különleges, színes megvilágítást is kaptak. A Jégpalota időszakos jégszobrokkal is várja a látogatókat (pl. sí világbajnokság, Forma 1, Simpson család). A belépődíj felnőtteknek 10 Euro/fő (2013).

www.derdachstein.at
www.derdachstein.at
 
2013. júliusára készül el a Dachstein-gleccser újdonsága: Ausztria legmagasabban fekvő függőhídja!

www.derdachstein.at

A gleccseren sípálya is üzemel, mely egész évben síelhető, 100% hógaranciával. Ez a Magyarországhoz legközelebb fekvő gleccser síterep, azonban a legkisebb is, mindössze 4 km sípályával. A téli sportok szerelmeseit remek magaslati sífutópálya és több mint 10 sítúra útvonal is várja. A gleccseren egy remek freeride park (Dachstein SuperPark) is található közel 30 különböző nehézségű elemmel a snowboard és freeski kedvelői számára.

www.derdachstein.at
A gleccser mozgásának bizonyítéka, hogy a húzós felvonók tartóoszlopai a gleccserrel együtt mozognak, ezért ezeket rendszeresen a helyükre kell állítani. Környezetvédelmi okokból a gleccser sípályáin a ratrakok biológiailag gyorsan lebomló olajjal működnek.

Végül jöjjön egy kedvcsináló videó:


1 megjegyzés: