2016. június 25., szombat

Mölltal-gleccser - havas kaland nyáron is!

A Mölltal-gleccser karintiai nyaralásod alkalmával kihagyhatatlan célpont, ha a forró nyári napokon egy kis felfrissülésre vágysz. A hóval borított hegyoldalak 3.000 méterrel a tengerszint felett páratlan élménnyel ajándékozzák meg a kirándulókat. A Budapesttől mindössze 600 kilométerre található Mölltal-gleccseren augusztusban is havas élmények várnak!Így juthatsz el a Mölltal-gleccserre:

A Karintia és Salzburg tartományok határán található Mölltal-gleccsert igen könnyű autóval megközelíteni. Az A10-es autópályáról Lienz irányába kell letérned, majd Lendorf, Kolbnitz és Obervellach településeken keresztül hajtva éred el Flattachot. Flattachban Innerfragant felé kell venned az irányt, innentől kezdve pedig nincs más dolgod, mint követni a gleccser vasút felé vezető, enyhén kanyargós utat. Az út végén ingyenes parkoló áll a vendégek rendelkezésére.

Flattach-Innerfragant: a gleccser vasút alsó állomása 9 km-re van Flattach központjától.
 
Mölltal-gleccser nagy, ingyenes parkoló a felvonó aljában

Gleccser vasút, amivel a hegy gyomrában utazhatsz!

A Mölltal-gleccserre tartó felvonók közül az első, amire fel fogsz szállni, az 1996-ban épült és egy évvel később megnyitott Gletscher Express. Az 1.222 méterről induló gleccser vasút egy kb. 4,7 km hosszú alagútban halad, mely utat röpke 8 perc alatt tesz meg. (Autóval felmenni nem lehet! Van egy út, amit gleccser vasút megépülése előtt üzemelt, ma már csak engedéllyel használható. Illetve kerékpárosok kedvelik, ez Európa egyik legnehezebb hegyi útszakasza.)

A gleccser vasút 1.000 méternyi szintkülönbséget tesz meg 8 perc alatt.
Mölltaler Gletscher Strasse - 14 km-es autómentes panorámaút

A vasút felső állomása 2.234 méter magasságban van, az állomásépületből kilépve pedig meglepetésként tárul eléd a völgyállomáshoz képest hirtelen megváltozott táj. Ugyan még csak most kezdted az utat, de máris kirándulásra csábít a közeli "aranyásók háza" (Goldgräberhütte), valamint a Weisssee tavacska is. A levegő friss, kellemes, de nem árt, ha meleg ruházattal készülsz, ugyanis még majdnem ezer méter szintkülönbség áll előtted! 

A Mölltal gleccservasút felső állomásától pár száz méterre található Goldgräberhütte.
 
Gyönyörű panoráma tárul eléd a Mölltal-gleccseren kirándulva

A következő mintegy 600 méternyi szintkülönbséget egy hat személyes kabinos felvonó kényelmét élvezve hagyhatod a hátad mögött. A felvonó alatti kopár sziklákon felbukkanó 1-1 hófolt a biztos jele annak, hogy közel 3.000 méterrel a tengerszint felett jársz. A kabinos felvonóból kiszállva ér az igazi meglepetés: a hófoltok helyét egybefüggő, síelhető hótakaró veszi át!  A kirándulók, síelők kényelmét az itt kialakított étterem, a Restaurant Eissee szolgálja: a finom fogások és frissítő italok mellett igazi napozóágyakon élvezheted 2.800 méter magasságban a napsütést! Vigyázz, mert az UV sugárzás itt már kimondottan erős, így szükséged lehet némi fényvédő krémre is.

Mölltal-gleccser hegyállomás és az Eissee étterem épülete

Az Eissee étterem panoráma terasza méltán népszerű a Mölltal-gleccseren síelők és kirándulók körében egyaránt.


Innen, azaz az Eissee étteremtől több, változó nehézségű kirándulás közül választhatsz. A csúcsra egyetlen gyalogos út vezet fel, a hómező jobb oldalán, de mivel ez már a nehezebb útvonalak közül való, válaszd inkább a 6 üléses felvonót, ami alig pár perc alatt repít majd fel 3.122 méter magasságba. A környező hegycsúcsokra nyíló csodálatos, havas panoráma kihagyhatatlan fotó témául szolgálnak.
 
Schareck - hegycsúcs a Mölltal-gleccser felett 3.122 méter magasságban.

Ha a csúcstámadás után visszatértél az Eissee étteremhez, szép idő esetén és a rendelkezésedre álló időt is figyelembe véve érdemes a kabinos felvonó helyett gyalogosan folytatni az utat lefelé, a gleccser vasút felső állomásához. Az út lefelé kb. 2,5-3 óra gyalogosan, és két szép tavacska, a Hochwurtenspeicher és a már korábban említett Weißse mellett vezet el.

A Hochwurtenspeicher víztározó és a Weisssee tavak madártávlatból.
 
A Duisbürger Hütte a kabinos felvonó felső állomásától fél órányi sétára található. Háttérben a víztározó és a Weißsee.


Mölltalon síelhetsz nyáron is

A csúcsra vezető felvonók persze nem csupán a kirándulók kedvéért működnek nyáron. A havas sportok szerelmeseit az év legmelegebb szakában, időjárási viszonyoktól függően mintegy 12,5 km-nyi sípálya várja a Mölltal-gleccseren. A gleccser nyáron június közepétől síelhető. Ha hirtelen ötlettől vezérelve Te is csúsznál egyet, természetesen sífelszerelés kölcsönzésre is van lehetőséged a helyszínen.

A Mölltal-gleccser június közepétől egészen májusig síelhető.

Igazából nincs is Mölltal-gleccser

Ezek után elárulom, hogy Mölltal-gleccser valójában nem is létezik. Azért van gleccser a hegyen, de a neve Wurtenkees. Az első sífelvonót 1987-ben építették rá, majd marketing szempontból inkább Mölltal-gleccser névre keresztelték a síterepet. A Wurtenkees gleccser rossz hírnevének az oka, hogy az elmúlt 60 évben erősen visszahúzódott, mára csak két foltban maradt meg. A gleccser egykori helyét már közel 20 éve hóágyúk segítségével teszik egész évben síelhetővé. De ettől azért ne menjen el a kedved a Mölltal-gleccser meglátogatásától!

A Mölltal-gleccser sípályái, sárgával a Wurtenkees gleccser jelenlegi területe.Felvonó jegyek a Mölltal-gleccseren

Kirándulásodat érdemes előre megtervezni, hogy a számodra legideálisabb jegykombinációt válaszd a kasszánál. Ha Karintia kártyával rendelkezel, akkor viszonylag egyszerű a dolgod, ugyanis a kártyát felmutatva ingyenesen veheted igénybe a gleccservasutat és a kabinos felvonót, egyedül a csúcsra irányuló 6 üléses felvonóra kell külön jegyet váltanod (egy fel- és lemenet felnőtteknek 13,50 Euro, 2016-ban). 
Karintia kártya nélkül külön jegyet lehet váltani csak a gleccservasútra, vagy jegykombinációt a gleccservasútra és a kabinos felvonóra. Ha nem akarod az egész napot a gleccseren tölteni, érdemes 12 óra után érkezned, ekkortól ugyanis kedvezményes tarifájú jegyet vehetsz a felvonókra.

A Mölltal-gleccseren számos túraútvonal közül válogathatsz.


Ilyen idő vár épp a csúcson

Élő képek a Mölltal-gleccserről:
A Mölltal-gleccser honlapja: http://www.gletscher.co.at/


Képek forrása:
www.gletscher.co.at
www,skiresort.de
www.weissseehaus.at
www.kaernten.at
www.meinbezirk.at
www.wikipedia.de 
www.wikimapia.org

1 megjegyzés:

  1. Igazi kedvcsináló leírás!!! Legszívesebben már most indulnék!! Köszönöm!! :) A.

    VálaszTörlés