2016. augusztus 17., szerda

Így járd be Salzburg tartományt gyermekeddel!


Most egy program ötletet olvashatsz 1 hetes, élményteli és aktív családi nyaralásodhoz Salzburg tartományban. Fedezd fel Salzburg és környéke legszebb helyeit úgy, hogy gyermeked sem fog unatkozni! A program 6-12 éves gyermekekkel ideális, de kicsit kisebb és nagyobb gyermekkel is jó lehet.

A leírásban kivastagítottam a Salzburgerland Card kedvezménykártyával ingyenes programokat. A programhoz szálláshelyet foglalj Abtenau környékén, innen kiindulva jól bejárható a Salzkammerguti tóvidék és Salzburg tartomány is.


1. nap
Használjátok ki már a nyaralás első napját is kirándulásra, induljatok útnak korán reggel, hogy ne az utazással menjen el a nap! Salzburg tartomány felé a Bécs-Salzburg közötti A1 autópályán haladjatok. Linz után hajtsatok le az autópályáról a Salzkammerguti-tóvidék felé (Laakirchen West lehajtó), és haladjatok a 144-es úton Gmunden felé (Budapest-Gmunden autóval, megállók nélkül kb. 5 óra).
Álljatok meg Salzkammergut egyik legszebb tava, a Traunsee partján fekvő Gmunden városkában, sétáljatok a tóparti sétányon és a hangulatos belvárosban. A városból indul kabinos felvonó a Grünberg hegyre, a hegyen a gyönyörű panoráma mellett étterem, kalandos játszótér és bobpálya is vár.

Gmunden látképe a Grünbergseilbahn felvonóból

A Grünbergen könnyű, babakocsival is járható sétautakat is találsz

Traunsee madártávlatból

Gmunden után haladjatok a Traunsee partján Ebensee és Bad Ischl irányába, majd Bad Ischl után tovább Hallstatt felé. Hallstatt neve gondolom ismerős, ha még nem jártatok itt, mindenféleképp sétáljatok egyet a Világörökség részét képező városkában.

Gosausee - partjáról indul a Gosaukammbahn felvonó a Zwieselalmra

Hallstatt után Gosau felé folytassátok az utat a Salzkammerguti-tóvidék legvadregényesebb kis tava, a Gosausee partjára, és egyszerűen élvezzétek a Dachstein és a gyönyörű alpesi táj látványát a tónál.
Innen az út már Abtenauba, a szállásotokhoz vezet (Gosausee-Abtenau kb. 25 perc).

2. nap
A második napotok teljen Abtenau felfedezésével. Délelőtt kiránduljatok a Karkogel hegyen, ahová kabinos felvonó visz fel, a hegyen kellemes sétautak várnak, lefelé pedig bobpályán is csúszhattok. A kirándulás után jól fog esni a csobbanás az abtenaui strandon (Erlebnisbad Abtenau), vagy a szomszédos Russbach vízi parkjában.

Felvonó a Karkogelre, kilátás Abtenaura

Étterem és panoráma a Karkogelen

A környék egyik legjobb strandja vár Abtenauban


3. nap
Ma térjetek vissza ismét a Salzkammerguti-tóvidére: Abtenau felől a Postalmstrasse panorámaúton utazzatok a Wolfgangseehez. A Wolfgangsee mellett Aberseeben találjátok az Abarena vízi vidámparkot, a gyerekeknek tetszeni fog és rossz időre is jó program!

Abarena vidámpark a Wolfgangsee nyugati partján, Aberseeben

St. Gilgen központjából indul a felvonó a Zwölferhorna

Gyönyörű panoráma és sétaút a hegygerincen 1521 méteren, a Zwölferhorn tetején

Csak 6 km-re van innen a Wolfgangsee partján fekvő St. Gilgen városka, ahonnan felvonóval mehettek fel a Zwölferhorn hegyre, a szép belvárosban pedig Mozart nyomában járhattok. Strandolni a Wolfgangsee partján és 8 km-re Salzkammergut legjobb strandján, a Fuschlsee mellett is tudtok (Fuschlseebad). Hazafelé a Fuschlsee - Hof bei Salzburg - Ebenau - Wiestal - Adnet - Golling útvonalon gyertek, és út közben álljatok meg a gollingi vízesésnél.

Fuschlseebad strand: fürödhetsz a tóban és a családi élménymedencében is

Egy gyönyörű fénykép a Gollingi-vízesésről, falépcsős ösvényen feljuthatsz a tetejére is

4. nap
Ma jöjjön Salzburg városa! Ha sikerül korán útnak indulnotok, álljatok meg Salzburg előtt Grödigben, ahonnan az Untersbergbahn kabinos felvonó repít 1853 méter magasba, fentről szép kilátás nyílik Salzburg városára. Az Untersbergbahn nyáron 8.30-tól 30 percenként közlekedik, parkolójától a 25 számú menetrend szerinti busszal is bejuthattok Salzburg belvárosába.
Salzburgban a klasszikus látnivalók mellett (Hohensalzburg vár a siklóval, dóm, Mozart ház), gyerekekkel jó program a Természet háza (Haus der Natur) és a hajózás a Salzach folyón.
A belváros után látogassatok el a Hellbrunni kastély parkjába és a mellette fekvő, 14 hektáron elterülő Zoo Salzburg salzburgi állatkertbe.

5. nap
Városnézéses nap után jöjjön újra kirándulós. Kiránduljatok el az Alpok leghosszabb és legmélyebb szurdokába, a St. Johann im Pogau mellett található Liechtenstein-szurdokba, valamint a mellette lévő Alpendorfba, a Geisterberg alpesi családi élményparkba. Érdemes Alpendorfban a felvonónál parkolnotok és a parkoló mellől induló sétaúton elérni a Liechtenstein-szurdokot.
A nap lezárásaként csobbanjatok egyet Wagrain csúszdás strandján (Wasserwelt Wagrain) vagy Altenmarktban a Therme Amadé élményfürdőben.

6. nap
A mai nap fedezzétek fel a Gastein-völgyet. Utazzatok Bad Gasteinbe, sétáljatok egyet Bad Gastein Monarchia korabeli épületei között, és nézzétek meg a város központjában lezúduló Gastein vízesést. Majd a Stubnerkogelbahn felvonóval menjetek fel 2.200 méterre, ahol a Glocknerblick kilátóból csodálhatjátok meg a Hohe Tauern Nemzeti Park hegyeit, átmehettek egy 140 méteres függőhídon, a gyermekeket pedig játszóház várja.
A kirándulás után fürdőzzetek a szomszédos Bad Hofgasteinben lévő Alpentherme élményfürdőben. Ha időtök engedi, a szállásra visszatérés előtt még keressétek fel a Kitzloch-, Salzachöfen- vagy a Lammer-szurdokot.

7. nap
Mára egy hosszabb kirándulást ajánlok, de csak szép időben: Ausztria csúcsára, a Grossglocknerre. A Grossglockner panorámaút amellett, hogy gyönyörű, gyermekeknek is érdekes, az út mentén kiállítás és játszótér is várja őket. Ne aggódj, hogy visszafelé ugyanazon az úton kell jönnöd. A Grossglockner út minden napszakban más arcát mutatja, így olyat is fogsz látni, amit odafelé nem vettél észre!
A panorámaút mellett a Ferleitn vadaspark és a mellette lévő vidámpark gyermekednek garantáltan tetszeni fog, a panorámaút kirándulást megelőzően is jó program. (Sőt gyerekekkel talán jobb is először a vadasparkot megnézni, majd játszani a vidámparkban, a park éttermében ebédelni, aztán míg Te a panorámautat csodálod, a gyerekek az autóban alszanak.)
Hazaindulás előtt sétáljatok egyet Zell am See tópartján és nézzétek meg a vízi műsort.

8. nap
Utolsó nap látogassatok el a halleini sóbányába. A sóbányát egy izgalmas túra során járhatjátok be, a túra kerettörténete pedig megismertet Titetek a sóbányászat középkori történetével. (Az első túra 9 órakor indul, a sóbánya látogatása kb. 70 perc.) A sóbánya melletti Kelta faluban az egykor itt élő kelták mindennapjaiba pillanthattok be. A sóbánya mélyén egyszer már átmentetek a szomszédos Németországba, ha nem siettek haza, most menjetek át a felszínen is Bad Dürrnbergnél Berchtesgadenbe (útközben csúszhattok egyet a Keltenblitz bobpályán). 
Az osztrák-német határtól mindössze 7 km-re van a parkoló, ahonnan busz és felvonó visz fel Hitler egykori vendégháza, a Kehlsteinhaushoz. 
Vagy kiránduljatok el innen 15 km-re, a Berchstesgadeni Nemzeti Park közepén fekvő, egy fjordhoz hasonlító, gyönyörű Königssee tóhoz, ahol érdemes egy hajókiránduláson is részt vennetek. Berchtesgadenből az út Budapestig megállók nélkül 6 óra.




Ne felejtsd: Salzburgerland Ausztria legcsapadékosabb tartománya, viszont a hegyek között gyakori, hogy a hegy egyik oldalán esik, a másokon pedig süt a nap. Tehát minden este nézzétek meg a másnapi időjárást (több nappal előre az osztrák meteorológusok sem túl megbízhatóak), a programnapokat cserélgessétek rugalmasan, a hűvösebb vagy esős napokra pedig készüljetek megfelelő öltözettel!

A végére jöjjön még néhány program rossz idő esetére: Lehár-villa (Bad Ischl), Hohenwerfen vára (Werfen), Aqua Salza élményfürdő (Golling), Montanmuseum (Bad Gastein), Vötters autómúzeum (Kaprun), Nationalparkzentrum Hohe Tauern (Mittersill), König der Lüfte kiállítás (Rauris).


Képek forrása:
www.gruenberg.info
www.sonnberg.com
www.abtenau-info.at 
www.kloiberbauer.at/ 
mein.salzburg.com
www.fuschlseebad.at
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése