2013. május 24., péntek

Dachstein - három kiránduló célpont egy hegyen!

A magyar utazók körében Ausztria egyik legismertebb hegye a Dachstein. Nevét sokszor halljuk: Dachstein-gleccser, Dachstein barlangok, kilátó a Dachsteinen, Schladming-Dachstein és Dachstein West sírégiók... De mindez hol is van pontosan?

A Dachstein három tartomány, Stájerország, Felső-Ausztria és Salzburgerland határán fekszik. Az első kettő határán magasodik a Hoher Dachstein 2995 méter magas hegycsúcsa, ami Stájerország
és Felső-Ausztria legmagasabb, valamint az Északi-Alpok második legmagasabb hegycsúcsa.



 
A Dachstein jellegzetes hegycsúcsának megmászása már a múlt századokban is vonzotta a hegyek szerelmeseit. A Hoher Dachstein csúcsra elsőként 1834-ben jutottak fel a filzmoosi Gappmaier testvérek, majd 1847-ban Friedrich Simony télen is meghódította a havas hegycsúcsot. A hegy gyorsan a mászók kedvencévé vált, napjainkban is számos túra indul a csúcsra télen és nyáron egyaránt. 1954-ben a Dachstein északi oldalán megépült a Dachsteinseilbahn kabinos felvonó, majd 1969-ben a déli oldalon is elkészült a gleccserfelvonó (Dachstein Südwandbahn vagy Gletscherbahn).

Sokakat megtéveszt, hogy a Dachstein északi és déli oldalán is található egy-egy kabinos felvonó, síterep, kilátó és jégbarlang is. De a kettő nem ugyanaz, a hegy két oldaláról indulva nem ugyanoda jutunk! A két hegyállomás egymástól légvonalban is kb. 5 km-re van, úton a hegyet megkerülve a két felvonó alsó állomásának távolsága közel 90 km!

Ezen a térképen jó látszik a különbség:


A Dachstein északi oldalán, a Felső-Ausztriához tartozó Dachstein-Salzkammergut régióban található Krippenstein síterepe, a Mammut-barlang, a Jégbarlang, a Five Finger (öt ujj) kilátó és a Weltelbespirale. A látnivalók az Obertraunból induló Dachsteinseilbahn kabinos felvonóval érhetők el. Mellette fekszik Hallstatt városa, mellyel együtt a régió a Világörökség része.



A déli oldalon, a Schladming-Dachstein régióban található Stájerország legnépszerűbb kiránduló célpontja, a Dachstein-gleccser. A Ramsau am Dachstein településről induló Dachstein Gletscherbahn kabinos felvonóval érjük el a gleccser síterepet, valamint itt található a Sky Walk kilátó, a Jégpalota, az új függőhíd és a "semmibe vezető lépcső" is.


A hegy nyugati oldalán található Dachstein West, a népszerű síterep és nyári túraparadicsom. Gosau városából indulnak télen a Hornspitzbahn és Panorama Jet Zwieselalm sífelvonók. Nyáron viszont a Gosausee partjáról induló Gosaukammbahn felvonóval hódíthatjuk meg a hegyet.



És a végére egy érdekesség: van egy Dachstein nevű franciaországi település is, közel a német-francia határhoz, Strasbourgtól 20 km-re.




Képek forrása:
www.derdachstein.at
www.dachstein-salzkammergut.com
www.dachstein.at
www.peakware.com

4 megjegyzés:

  1. fel lehet jutni az 5 új kilátóhoz gyalogtúrával is a falubol?

    VálaszTörlés
  2. fel lehet jutni az 5 új kilátóhoz gyalogtúrával is a falubol?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, fel lehet jutni gyalog is a kilátóhoz Hallstattból és Obertraunból is, de nem könnyű és nem is rövid túra, a szintkülönbség 1500 méter, csak gyakorlott túrázóknak javaslom.

      Ezen a linken található a túraútvonalakról egy jó térkép:
      http://www.grabler.at/haus_grabler/berg_rad_sport/berg_salzkgt/dachstein_gosaukamm/krippenstein/krippenstein_image001.gif

      ui: elnézést a megkésett válaszért, az elmúlt időszakban nem tudtam a bloggal foglalkozni.

      Törlés