2016. május 1., vasárnap

10 látnivaló, amit ne hagyj ki Hallstattban

Milliószor fotózták, Kínában lemásolták és a Világörökség része, mi az? Ez Hallstatt, Ausztria világhírű városa a Salzkamerguti-tóvidéken. A látogatók többsége Hallstatt megtekintését összeköti más környékbeli programokkal, és csak néhány órát tölt a városban, pedig Hallstatt ennél több látnivalót kínál.


1. Hallstatt főtere
Hallstatt egyik legszebb pontja a Marktplatz. A központi teret festői színes házak ölelik körbe, a turistákat éttermek és bárok csalogatják. A tér közepén álló Szentháromság-oszlop az 1750-ben történt hallstatti tűzvésznek állít emléket.

Hallstatt Marktplatz

2. Fák a falon
Hallstatt szűk utcácskáin nincs elég hely a fáknak. A helyiek ezt ügyesen megoldották, házaik falára futónövényhez hasonlóan vezetik a fákat.

Hallstatt - jellegzetes fa a ház falán

3. A világ legrégebbi sóbányája
A Hallstatt feletti Salzbergen 7000 évvel ezelőtt kezdtek sót bányászni. A „fehér arany” azóta fontos szerepet játszik Hallstatt életében. Hallstattban van Salzkammergut három látogatható sóbányájának egyike. A sikló felső állomásától 10 perces sétával érhető el a sóbánya bejárata. A bányát interaktív módon járhatjuk végig: kisvonat visz a föld alatti bányajáratokban, vetítések, képek mutatják be a sóbányászat több ezer évvel ezelőtti történetét, lecsúszhatunk a csúszdákon, amit a bányászok is használtak, és egy föld alatti tavon is átvezet a túra.

Hallstatt - sóbánya
Hallstatt - Salzberg

4. Skywalk Hallstatt
360 méterrel Hallstatt felett nyúlik ki a város fölé a Welterbeblick kilátó, ahonnan lélegzetelállító panoráma nyílik a – Hallstatt városával együtt a Világörökség részét képező – Dachstein-Salzkammergut régióra. A látványos kilátó a sikló felső állomásától egy hídon át és Hallstatt központjából induló gyalogos túraútvonalon is elérhető.
  
Hallstatt - Welterbeblick kilátó
Hallstatt - Rudolfsturm


5. 7000 év történelme
Akit kicsit is érdekel a történelem, érdemes ellátogatnia a hallstatti Welterbemuseum-ba. Nem egy unalmas múzeum, interaktív kiállítás mutatja be Hallstatt történelmét egészen a kezdetektől napjainkig.

Hallstatt - Welterbemuseum
 
6. Fotopoint Hallstatt
Szeretnél egy saját klasszikus Hallstatt fényképet? Hallstatt főterétől nem messze található az a pont, ahonnan olyan szögből fényképezheted a várost, mint a legtöbb gyönyörű reklámfotón.

Fotopoint Hallstatt

7. Csontház
Hallstatt katolikus temploma egy sziklaszirtre épült. A templom melletti kápolnában látható a város egyik leghíresebb látnivalója, a csontház. A kis teremben több mint 600 művészien kifestett koponya sorakozik egymás mellett.

Csontház
Hallstatt - katolikus templom

8. Sétaút a háztetők felett vízeséssel
Hallstatt felett, a Salzberg oldalában vezet végig egy út, végigjárva meseszép panoráma tárul eléd. Az út a katolikus templom temetője mögül indul, mentén információs táblák mutatják be Hallstatt történetét. Az út hamarosan a Mühlbach-vízesés hídjához ér. A híd után 200 méterre, egy kis kilátópont után kezdődik a Müllerstiege, ami rejtett kis utcácskákon, sziklára épített házak között visz vissza Hallstatt központjába.

Hallatatt - Marienruhe

Mühlbach-szurdok

9. Csónakázz a tavon
Nézd meg onnan Hallstatt városát és a fjordszerű Hallstatti-tavat, ahonnan csak kevesen. Kölcsönözz elektromos csónakot, és fedezd fel a tavat! A kölcsönzőt a Hallstatt-Markt hajóállomás mellett találod (Bootsverleih Krumböck). Menetrend szerinti hajó is jár a tavon, két útvonalon is, csónakázás helyett azt is választhatod. (Hajó menetrendet, árakat itt találsz.) 

Hallstatti-tó csónakázás
10. Strandsziget
Kétség kívül Ausztria egyik legszebb panorámájú strandja a hallstatti Badeinsel. Hallstatt központjától gyalog csak 10 percre van a mesterségesen kialakított, kis hídon elérhető strandsziget (a hallstatti alagút építése során kitermelt kőből töltötték fel). A strandra a helyiek is szívesen kijárnak kikapcsolódni, a gyerekeket pedig nagy játszótér és sekély part várja. Vigyázat, a Hallstatti-tó vize nyáron is elég hideg! Tipp: Különösen romantikus sötétedés után kiülni a szigetre, gyönyörködni a csillagos égben és Hallstatt kivilágított épületeiben.

Badeinsel Hallstatt


Képek forrása:
www.hallstatt.net 
www.salzalpensteig.com