2016. július 8., péntek

Kapruni víztározó - ember a gáton!

A kapruni völgy végén két hatalmas víztározó bújik meg a hegyek között. Ha Kaprun felől figyelmesen nézel a hegyek felé, láthatod is az alsó gátfalat. Az ember és a természet együttműködésének testközelből lehetsz Te is szemtanúja, ha ellátogatsz Kaprun egyik legnépszerább látnivalójához. Különleges élmény a hatalmas völgyzáró gáton sétálni lenyűgöző, 3000 méteres hegyek ölelésében.


Hol van ez Kaprunban?

A víztározókat a kapruni völgy végén találod, nem lehet eltéveszteni. Kaprun felől a gleccserfelvonó irányába indulj, majd azt elhagyva haladj tovább az úton. Az út végén - Kaprun központjától 6 km-re - egy nagy parkolóházat találsz, itt 11 szinten több száz ingyenes parkolóhely várja a Kaprun Hochgebirgsstauseen látogatóit. Innen autóval nem tudsz tovább menni. A kapruni víztározók jegypénztára a legfelső szintnél van, ha tudsz, parkolj minél feljebb, úgy kevesebbet kell gyalogolnod. Zell am See és Kaprun felől busszal is jöhetsz (660 számú Postbus járat, Kesselfall megálló), a busz végállomása a jegypénztár előtt van.

Kaprun - Kesselfall parkolóház
A víztározók Kaprun térképén (kattints rá és nézd meg nagyban!)

Már a feljutás is különleges élmény

A víztározókhoz (Kaprun Hochgebirgsstauseen) buszokkal és egy különleges lifttel szállítják fel a látogatókat. Látogatóból pedig van bőven, évente több mint 100.000 vendég nézi meg Kaprun világhírű látványosságát.

Út a Mooserboden víztározóhoz

Kaprun - Wasserfallboden víztározó és gát


A Mooserboden tó gátja 2040 méteren található, a feljutáshoz először buszra kell szállnod (főszezonban 10-15 percenként, elő- és utószezonban 30 percenként indul). A busz néhány kanyar és egy alagút után letesz, és átszállás következik Európa legnagyobb nyitott felvonójára. A Lärchwand felvonó (Lärchwand-Schrägaufzug) eredetileg a víztározók építésekor szállította az építőanyagot, teherautókat és a nehézgépeket a magasba (egyszerre 60 tonnát is elbírt), ma viszont már csak a turistákat. A Lärchwand felvonó egyben a legszélesebb nyomtávú, síneken közlekedő, személyszállító jármű is a Földön! 820 méter hosszú sínpályán 431 méteres szintkülönbséget tesz meg 8 perc alatt. 1640 méterre felérve ismét buszra szállunk. (A felvonózás május-júniusban karbantartási munkák miatt kimaradhat.) A busz kanyargós hegyi úton és alagutakon át tekereg - az alsó víztározó, a Wasserfallboden tó partján - fel a felső gáthoz. Nagyjából 45 perces utazás után megérkeztél!

Lärchwand felvonó a 2012-2014-es felújítás után
 
Lärchwand felvonó
 
Ez vár fenn 2000 méteren

A buszból kiszállva már sétálhatsz is a Mooserboden víztározó tó hatalmas, 107 méter magas és 494 méter hosszú gátján. Azaz gátrendszerén, mert két gát van egymás mellett, alagúttal összekötve. Az alagút felett pedig a Höhenburg hegy, ha felmászol a tetejére (kijelölt túraúton vagy a  három különböző nehézségű via ferrata útvonal egyikén), különleges kilátásban lesz részed 2108 méter magasból.
A gát közepén lévő látogatóközpontban (Erlebniswelt Strom und Eis) egy kiállítás is vár, ahol a gát és az erőmű építésének történetét ismerheted meg. Ha érdekel a gát belseje, részt vehetsz az óránként induló idegenvezetésen (Staumauerführung), belépődíj 5 Euro/fő.

Kaprun víztározó látkép - buszparkoló, étterem balra, látogatóközpont középen

Kaprun - emlékmű a gát építésének áldozatai emlékére

Kaprun - a víztározó óriás gátja, itt fogsz te is sétálni!

Höhenburg és Kaprun víztározók látogatóközpont a háttérben

Kaprun - Mooserboden - kilátás a Höhenburgról

Augusztusban a legszebb

A tavak a környező gleccserek olvadékvizét gyűjtik össze. Augusztusra telnek meg teljesen vízzel, ekkor készítheted a legszebb fotókat a kapruni víztározókról.
A víztározó látogatásra fel- és lemenettel együtt legalább 3 órát tervezz.


Kaprun - Mooserboden gát
Gyerekkel is jó program! 

A kirándulást a kapruni víztározókhoz gyermeked is élvezni fogja. A busz alagutakon át kanyarog, útközben láthattok bocikat és mormotákat, fenn a gátnál nagy játszódomb vár, a gátat pedig Tobi Turbi mesefigura érdekes kérdéseit megválaszolva járhatjátok végig. A kérdésekre helyes választ adó gyerekek a látogatóközpont büféjében ajándékot kapnak! Sőt, a Mooserboden tó partján egy kifejezetten gyermekek számára kialakított túraútvonal is van, az 1 km-es kb. 30 perc alatt végigjárható szakasz kisgyermekekkel és babakocsival is jól járható.



Lefelé szintén buszok szállítják a látogatókat. Étterem és büfé fenn a gáton is van, lejövetelkor pedig az Alpengasthof Kesselfall étterembe érdemes betérni.

Kaprun - Alpengasthof Kesselfall - étterem kerthelyiséggel
Kapruni víztározó nyitva tartása:
  • május végétől október közepéig 
  • minden nap 8.10-16.45-ig 
  • (az utolsó járat 15.30-kor indul fel a gáthoz)

Kapruni víztározó belépőjegy árak (2016):
  • felnőtt 19,90 Euro
  • gyerek 6-15 évig 12,50 Euro
  • családi jegy 40 Euro
  • kutya 6 Euro
  • látogatás a gát belsejébe 5 Euro

Kaprun víztározók - ezt élőben is látnod kell!

Ilyen idő vár Kaprunban a gáton

Kaprun Hochgebirgstauseen élő kép:





Képek forrása:
www.verbund.com
www.wikipedia.de
www.travellerblog.eu
www.kaspers.ch
www.leitner-ropeways.com
www.hotel-barbarahof.at 
www.fuerthermoar.at

5 megjegyzés:

  1. Szia!

    Jó leírás, éppen ez a hely a célpont mához 14 napra, egy délutáni túrán.

    Szeretnék kérdezni. :)
    #1: A nyitott felvonót ki lehet hagyni és végig csak busszal feljutni a víztározókig? (van tériszonyos a kis csapatban, az a baj)
    #2: Idegenvezetés (ill Zell am See-Kaprun kártya, stb kedvezmények) nélkül mennyibe kerül egy főre egy retúr út a víztározókig? (Azután hogy odalent Kaprun településre érkezett az ember, és kezdené a felfelé utat.)
    #3: hogy kell értelmezni, honnan indul a 15:30-as, utolsó felfelé induló busz?
    (sajnos nem tudunk korán érkezni Kaprunba, csak 14 óra után, ezért számít)

    Nagyon megköszönnénk a választ, igencsak kevés időnk lesz a környéken kirándulni, de szerencsére a te blogbejegyzésed éppen azon a napon született amikor már javában ezen a célponton kezdtem gondolkodni...hátha nem véletlen egybeesés. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Örülök, hogy tetszik a leírás.
      Kérdéseidre a válaszaim:

      #1: A nyitott felvonót nem lehet kihagyni (bár a buszsofőrnél érdemes rákérdezni, mert ha a busszal nem visszafordul, hanem felmegy a felvonó felső állomásához, akkor lehet kivételt tesz :-)).
      A felvonó olyan, mint egy sikló, és a föld felszínén halad, nem libeg méterekkel a föld felett, ez talán nem annyira ijesztő a tériszonyos csapattagnak sem.

      #2: A belépőjegy felnőtteknek 19,90 Euro/fő, ebben benne van a parkolás, a buszozás, a felvonózás és a séta a gáton is. Természetesen a buszozás csak a jegypénztártól a víztározókhoz közlekedő buszokkal. Ha nem autóval mentek, Kaprun központjából (és Zell am See-ből is) menetrendszerinti busz is jár a víztározók jegypénztáráig, a buszjegy ára kb. 2 Euro/fő.
      Fentre tettem be egy térképet, amin jól látszik, merre vannak a víztározók Kaprun központjától :-)
      Kaprun központ-víztározók parkoló kb. 6 km.

      #3: az utolsó busz a víztározók jegypénztárától indul 15.30-kor, tehát Kaprun központjából legkésőbb addigra kell odaérnetek. Úgy számoljatok, hogy a feljutás a gátra kb. 45 perc, azaz a 15.30-as busszal kb. 16.15-re értek fel, 16.45-kor pedig indul az utolsó busz lefelé, azaz összesen 30 percetek lesz fenn körülnézni a gáton, ami nem sok (pár fotóra, meg egy gyors sétára elég, de igazán megnézni és élvezni az egészen nem).

      Üdvözlettel: Orsi

      Törlés
  2. Idén a felnőtt jegy ára 21 euro.

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Nagyon jó kis leírást adtál, nagyon tetszik. Szeretném megkérdezni,hogy állatot fel lehet-e vinni magunkkal, akár lábon, akár táskába? Van egy kiskutyám, aki szintén velünk nyaralna, és nem szeretném sehol ott hagyni.
    Köszönettel: Alexandra

    VálaszTörlés
  4. Helló!
    A kisebbik víztározónak is kijár a szeretet, fel is került a Virtual Travel oldalára:
    https://www.facebook.com/DailyStreetView/photos/a.106629017739391/253400036395621/

    VálaszTörlés