2014. április 20., vasárnap

Minimundus - egy nap alatt a Föld körül

www.minimundus.at
Ausztria egyik legnépszerűbb látnivalója a Minimundus, ahol egy nap alatt körbejárhatod a Földet! A parkban közel 150 világhíres épület kicsinyített mása tekinthető meg a párizsi Eiffel-toronytól, az amerikai Szabadság-szobron át, az indiai Tádzs Mahalig, meglátogatása remek program felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt.
A 26.000 m2-en elterülő, átlagosan évi 260.000 látogatót fogadó Minimundus Karintiában, Klagenfurt szélén található, mindössze 700 méterre a Wörthi-tó partjától.

www.minimundus.at

A parkot 1957-ben magánszemélyek alapították, majd egy évvel később a karintiai "Rettet das Kind" gyermekmentő egyesület vette át. A parkot a mai napig az egyesület üzemelteti, a jegyárakból származó teljes bevétellel a rászoruló gyermekeken és családokon segít.

A Minimundus 6 modellépítő munkatársa kezei közül kerülnek ki a szebbnél szebb, élethű makettek, egy-egy épületen gyakran évekig dolgoznak. Gondos tanulmányozás után minden makettet 1:25 arányban kicsinyítenek, azaz a parkban látható remekművek az eredeti épületeknél 25-ször kisebbek. Ráadásul a makettek építésénél lehetőleg az eredeti építőanyagot használják.

www.holidaycheck.at
  
www.holidaycheck.at

A Minimundus 2-3 óra alatt kényelmesen végig járható, ehhez a bejáratnál ingyenes magyar nyelvű térkép is kérhető, vagy innen letölthető. Az építmények előtti információs táblák csak két nyelvűek, angol és német nyelven vannak kiírva a tudnivalók. A parkban látható makettek listája:

www.minimundus.at

Néhány érdekes adat, amit a Minimundusban sétálgatva nem is gondolnánk:
  • a Miramare-kastély 28.000 db apró márvány téglából és 25.000 db apró homokkő téglából épült 26 hónapon át
  • a park legmagasabb épülete, a 23 méter magas torontoi CN-torony súlya 20 tonna
  • a római Szent Péter Bazilika mása a sok apró részlet miatt 7 éven keresztül készült, és ez lett a park legdrágább épülete is, több mint 700.000 euróba (közel 220 millió forint) került a megépítése
  • a parkban közlekedő kisvonatok évente 5.000 km-t tesznek meg
  • a Minimundus területét közel 15.000 virág, 30 bonsai, 40 pálma- és kaktuszfajta díszíti
www.minimundus.at

A Minimundus gyermekekkel is kiváló program. A park bejárásához a gyerekeket izgalmas játék várja: egy kifejezetten a gyerekeknek kijelölt úton, Willy Fogg nyomdokain járva fedezhetik fel a parkot, a híres látnivalókkal kapcsolatos kérdések és rejtvények megfejtésével matricákat gyűjthetnek egy füzetbe, majd a helyes megfejtők az út végén oklevelet kapnak.
A gyermekeknek szóló füzet letölthető innen német és angol nyelven. (külön magyar nyelvű füzet sajnos nincsen)
Amelyik gyermeknek a sikeres küldetés után is maradt energiája, őt a 400 m2-es kalandos játszótér várja.

A nyári hónapokban koncertek is várják a Minimundus látogatókat.

A Minimundus tavasztól őszig tart nyitva (télen zárva), júliusban és augusztusban akár este 23 óráig is.
Az aktuális nyitva tartás ide kattintva érhető el.

www.kaerntencard.at

A Karintia kártya (Kärnten Card) egyik kiemelt kedvezményt nyújtó partnere a Minimundus, a kártyával 50%-os kedvezménnyel válthatók meg a belépőjegyek.
Az aktuális jegyárak itt találhatók.
Információk a Karintia kártyáról magyarul is elérhetők ide kattintva.

A Minimundus autóval és tömegközlekedéssel is jól megközelíthető: a park mellett 450 ingyenes parkolóhely áll a vendégek rendelkezésére, a helyi buszok pedig néhány méterre a bejárattól állnak meg (a buszmegálló neve is Minimundus).

Aki Karintiában jár, szerintem ne hagyja ki a Minimundus megtekintését! 

Végül jöjjön egy kedvcsináló videó:





1 megjegyzés: